Wat is een SSL certificaat?

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een beveiligingscertificaat dat wordt gebruikt om een beveiligde verbinding tussen een webserver en een webbrowser te creëren. Het certificaat bevat informatie over de identiteit van de eigenaar van de website en de certificeringsinstantie die het certificaat heeft uitgegeven.

Wanneer een gebruiker een website bezoekt via een beveiligde verbinding (https), wordt het SSL-certificaat geverifieerd door de browser. Als alles in orde is, wordt een slotje in de browserbalk getoond, dit geeft aan dat de verbinding veilig is.

Een SSL-certificaat biedt beveiliging voor de gebruiker door:

  • Encryptie van de gegevens die tussen gebruiker en server worden verstuurd, waardoor deze niet kunnen worden afgeluisterd of gestolen
  • Authenticatie van de website, waardoor gebruikers zeker weten dat ze verbinding maken met de juiste website
  • Integriteitsbescherming, waardoor gebruikers er zeker van kunnen zijn dat de gegevens die ze versturen niet zijn aangepast of beschadigd.

Het is aan te raden om een SSL-certificaat te gebruiken voor elke website, vooral voor sites die gevoelige informatie verzamelen zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. Dit helpt niet alleen om de gebruikers te beschermen, maar het kan ook een positief effect hebben op de zoekmachine ranking.